c alom terv: fényűző dzsentri x elfeledett kincsünk békesség

BÉKESSÉGRŐL BŐVEBBEN:
 
Békesség bemutatkozóját a szülei bemutatkozójával kezdem, hiszen minden történet a gyökerekhez nyúlik vissza. Békesség anyukája kennelünk első almában Ágota néven látta meg a napvilágot, visszafogott, simulékony természete és hihetetlen bájos külseje mindnyájunkat elvarázsolt. Bár néhány napos korában még ő volt a leghangosabban elégedetlenkedő kislányka éppen önmaga ellentéte lett.
 
Az A alom bébi korában lehetőségünk volt egy szakdolgozat létrejöttét segíteni az etológiai tanszéken, ahol hívó nevén Borcsa (Ágota) szociális tanulásban kiemelkedő volt , önállóan rájött mit várunk tőle és szeretetből megcsinálta a feladatot, ráadásul éppen sérülésből gyógyult a lába , bicegve hozta be és adta át a nálánál jóval nagyobb kongot. Mondanom sem kell elolvadtunk tőle. Későbbiekben mind kiállításon mind pályaversenyzésen ért el sikereket, előbbiekben többet, mint utóbbiakban. Mindig tiszta aggyal és óriási szívvel futott, soha meg nem állt , fel nem adta, még akkor sem ha ő egy lassú magyar agárnak volt mondható . ( megjegyzés: alom testvére Áldás pont küllemében nem olyan szép ám, lassúnak semmiképpen nem mondanám ). A kiállításokon számos esetben segítette fiatal felvezetők munkáját, mindig türelmes és kedves volt velük. Genetikai tesztje alapján színhibát nem örökít. Szűrővizsgálat alapján szembetegségektől mentes.
 
A magyar agár beltenyészettségének csökkentése érdekében kezdtünk regisztrált törzskönyves magyar agár apajelöltet keresni. Sikerült egy semmilyen szinten sem rokon (dns teszttel is ellenőriztük) , küllemében és jellemében páratlan magyar agár fedezőkant találni. Ezúton köszönet Rita és Dia a lehetőségért. Békesség apukája Vándor , sokak számára ismert Gringo/Nimród/ Finom fia volt. Vándor az első pillanatban megfogott bennünket nyugodt, bújos természetével, végtelen türelmével és a gazdához való hihetetlen ragaszkodásával, hatalmas nyúlmancsaival, mély mellkasával kifejező intelligens sötétbarna szemeivel. Sikeres vadászattal töltött hosszú évek után került regisztrálásra. Egy törzskönyves alom született tőle Békességen kívül. Páratlanul szép szarvas mintát és vörös árnyalatot volt képes örökíteni. És akkor elérkeztünk Békességhez, aki egykeként látta meg a napvilágot és talán túl sokat simogattam Borcsa hasát egy malit szeretnék kéréssel. Mert megszületett az én csodám. Aki sokmindenben az eddigi leg. Küllemében már az én magas elvárásaimnak is megfelel, azonban belsőre igazán várakozáson felüli amit vele kaptam. Hihetetlen figyelmes és érzékeny, gyorsan tanul és extra gyorsan hajtja végre a feladatokat vagy extra gyorsan hajt végre olyan feladatot ami nem feladat ,picit szétszórt és zsizseg ( ebben rám hasonlít) . Nagyon bújós, azonban kifejezetten egygazdás, ebből a szeretetből és ragaszkodásból nem kaphat bárki, de aki kap belőle az igazán szerencsésnek mondhatja magát. Kifejezett védő ösztönnel rendelkezik így sem magamat sem a kocsimat nem kell féltenem, ha szükségem lenne rá, azonnal cselekedne. Természetesen tud mosolyogni is , ami az egyik legelbűvölőbb agár dolog. Úgy alszik a legjobban, ha a mellkasomon fekhet és igazán elegáns mozdulattal tudja kilökni a telefont a kezemből, ha véletlenül azt nyomkodnám az ő simogatása helyett. Számos sportban kipróbáltuk magunkat, mint mantrailing, engedelmes, hoopers… mindent élvez amit együtt csinálunk és extrém módon meg akar felelni nekem. Nem csak a kaja vagy a játék motiválja, hanem, hogy nekem örömet okoz. Nincs zaj, amitől félne, és mióta egy unokaöcsivel gazdagodott a család, már a gyerekek sem tűnnek számára olyan veszedelmesnek. Szereti a lovakat és a birkákat , az agaraink közül talán ő érti a legjobban, hogy nem minden állat zsákmány. A kedvenc nasija a halacskás carni loveok és igen képes a párizsit kiköpni, miközben rohan a szilvafa alà, hogy azt habzsolhassa.
 
A bemutatkozást az egyik legviccesebb csinytevésével zárnàm, amikor is lenyúlt a csaptól egy szappant és képes volt megenni én pedig egész éjjel vàrtam a buborékokat. Nem jöttek.. 😃

DZSENTRIRŐL BŐVEBBEN:

 

Lehull a lepel 🙂 
Mindenkinek köszönöm a türelmet. 

Dzsentri szülői hàttere: 

Apukája a Fényűző kennel első almàban làtta meg a napvilàgot. Testvére és több felmenője coursing sportban jeleskedett. 
Anyukàja Fecske, regisztràlt magyar agàr,  szàmomra megtestesítí küllemben az oly ritkàn làtható valódi régi típusú magot. Az értéket. 
Hamar beilleszkedett Zsófiékhoz, mind a falkába , mind pedig az otthonukba. Kifejezetten intelligens és imàd labdàzni. 
 
Dzsenti története a gazdi tollàból: 
 
2017-ben Rékának megígértük, hogy lehet neki is egy agara. Ez nagyon fontos, hogy nem kutyája, hanem agara! Azóta is kikéri magának ha valaki lekutyázza az agarainkat.
Abban az évben kezdte az iskolát és nem talált elsőre barátot így Dzsenti lett a legjobb barátja. 
A Zsófiéknál született kölykök közül csak egynek nem volt még gazdája amikor lecsaptam a lehetőségre. Igaz egy picit izgultam, mert Réka szeretett volna saját maga választani. Szerencsére ez egy pillanatig nem okozott gondot, mert egyből egymásra találtak, ha akartunk volna sem hozhattunk volna el másikat. Így lett Dzsenti Réka agara. 
Abban az életszakaszban a legjobbat tettük Rékával, mert igazi társra leltek egymásban, talán azért mert annyira hasonlóak, talán azért mert jól kiegészítik egymást. 
Sokan furcsállották, hogy egy olyan pici lánynak egy ekkora kutya, de hiába a nagy erőfölény és méretbeli különbség Dzsenti Rékával a leggyengédebb. Tűri a körömlakkozást, a hajcsattokban és a farkára kötött masnikban pedig igazán vicces látvány. Bármikor bármilyen játékban benne van. Ha pedig Rékának olvasnia kell (nagyon nem szeret olvasni), türelmesen hallgatja végig, párnaként funkcionálva a kis gazdájának. 
Szóval ők ketten remekül egymásra találtak.
 
Dzsentiről az én szemüvegemmel: 
Nagy termetű , jóindulatú, intelligens magyar agàr. 
Jól izmolt, arànyos testét tekergetve zsizseg, mint Békesség. Igazi csalàdi kutya, de semmiképpen sem az egész nap alvó típusból. Ha kell jelez a kerítésnél, nem retten meg semmitől. 
Nem egy agyonhasznàlt vérvonal, koràbban egy kis létszàmú alom született tőle , így azzal, hogy őt vàlasztottuk nem szűkítjük tovàbb az àllomànyt.  Remélem, hogy rengeteg kis VàndorFecske 😅 születik az almunkban és , hogy mostmàr Békesség nem vàr tovàbb a tüzeléssel.